Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
slide1.jpg
slide3.jpg
slide2.jpg
listopad 2018
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Sonda

Jak oceniasz pracę Zarządu Regionalnego Związku Pszczelarzy w Siedlcach w związku z kończącą się kadencją

Bardzo dobrze - 53.8%
Dobrze - 38.5%
Średnio - 7.7%
Źle - 0%
Bardzo źle - 0%

oddanych głosów: 13
The voting for this poll has ended on: 21 Mar 2016 - 11:25

PYŁEK - CUDOWNA ODŻYWKA

Pyłek kwiatowy to prawdziwa „bomba” zdrowotna. Posiada w swoim składzie 22 składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego odżywiania człowieka i zachowania zdrowia, dlatego jest często nazywany cudowną odżywkę. W jego skład wchodzą białka, aminokwasy, witaminy, makro- i mikroelementy. Zawiera więcej wartościowych substancji od miodu.

Pyłek kwiatowy nazywany czasami pyłkiem pszczelim to obok miodu i wosku najczęściej rozpoznawany produkt pracy pszczół. Nie jest on wytwarzany przez pszczoły tylko przez kwiaty. Dokładnie rzecz ujmując są to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych i przyjmuje formę mikroskopijnych ziaren. W zależności od rośliny ziarna te przybierają różny kolor – najczęściej są żółte i brązowe lub czarne, chociaż zdarzają się też w innych kolorach. Pyłek jest obok miodu podstawowym i niezwykle istotnym pokarmem dla pszczół – w ciągu roku pszczoły zużywają go około 30kg. Jest tak ważny dla pszczół bo zawiera m.in. białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły „zbieraczki” podczas swojej wędrówki po kwiatach zbierają go i sklejają w grudki za pomocą wydzieliny gruczołów ślinowych lub nektaru. W ten sposób powstają kulki zwane obnóżami, które pszczoły przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach (3 para odnóży). W tym momencie możemy mówić o pyłku pszczelim, a nie kwiatowym.

Już w ulu pyłek magazynowany jest w komórkach plastrów, gdzie przechodzi fermentację mlekową i dojrzewa. Efektem tego procesu jest pierzga – preparat białkowo-witaminowy, który również ma szerokie zastosowanie w apiterapii.

Wróćmy jednak do pyłku. Aby móc go wykorzystywać do naszych celów jest przechwytywany przez pszczelarzy dzięki poławiaczom pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Coraz częściej stosowane ostatnio mrożenie, skutecznie zapobiega utracie jego cennych właściwości odżywczych i rozwojowi niepożądanych mikroorganizmów.

 

Pyłek kwiatowy z powodzeniem jest stosowany w leczeniu wielu schorzeń, działa ogólnie wzmacniająco. Jak pisałem powyżej jego pozytywne działanie wynika ze składu – pyłek zawiera białka, aminokwasy, tłuszcze, sterole, cukry proste i złożone, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Białko pyłku jest bogate w aminokwasy: egzogenne (nasz organizm ich nie wytwarza) i endogenne (syntetyzowane w ustroju człowieka). Pyłek ponadto obfituje w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6, B12, PP, kwas foliowy (niezbędny do wytworzenia systemu nerwowego u płodu), prowitaminy A, kwercetyny oraz bioflawonoidy, a więc tzw. przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze według wielu badaczy odgrywają największą rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym. Są to substancje neutralizujące tzw. wolne rodniki, czyli molekuły powodujące „korozję” komórek naszego ciała (efekt naturalnego procesu oddychania, ale także promieniowania UV, dymów, spalin, papierosów, stresu, nadmiaru alkoholu itd). To właśnie m.in. pyłek ratuje nasze organizmy przed przedwczesną degradacją.

 

Skuteczność pyłku została zbadana i potwierdzona przez naukowców i lekarzy:
- działa jako środek wzmacniający, regenerujący i poprawiający ogólną kondycję organizmu

- leczy schorzenia wątłych i anemicznych dzieci, powoduje przyrost czerwonych ciałek krwi, poprawia apetyt, powoduje lepszy wzrost

- poprawia sprawność fizyczną, dlatego mogą go stosować w swojej diecie m.in. sportowcy, gdyż wzmacnia ich siły.

- oddziałuje pozytywnie na krwiobieg, wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki zawartości rutyny zapobiega pękaniu szczególnie najdrobniejszych naczyń i uelastycznia je. Poprawia krążenie, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych. Można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu. Pyłek kwiatowy wspomaga też funkcje serca, zapobiega zawałom, wzmacnia system naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi

- u chorych na cukrzycę obniża poziom cukru

- zaleca się stosowanie pyłku w zaburzeniach trawienia i przemiany materii (reguluje procesy trawienne, m.in. łagodzi skutki ostrych zaparć). Wpływa na wielkość i skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Działa ochronnie na tkankę wątrobową, wspomaga jej odbudowę, dlatego można go stosować w stanach zapalnych wątroby (ostrym i przewlekłym), w początkowym stadium jej marskości. Polecany w leczeniu chorób przewodów żółciowych oraz w okresie klimakterium.

- u osób z nadwagą powoduje utratę wagi, natomiast osoby z niedoborem wagi odzyskują prawidłowy ciężar ciała

- pozytywne działanie na psychikę człowieka, ponieważ poprawia nastrój, przywraca optymizm, zmniejsza nadmierną nerwowość, może być stosowany w stanach wyczerpania, zmęczenia i w nerwicach, w stanach osłabienia. Można go stosować uzupełniająco podczas terapii antydepresyjnej.

- stosuje się go w profilaktyce i leczeniu chorób gruczołu krokowego (prostaty)

- zawartość cystyny (aminokwasu) w pyłku powoduje, że jest on polecany przy problemach z łamiącymi się paznokciami i pękaniem kącików ust.

- zwiększa apetyt

- poprawia wzrok

- sprzyja ukrwieniu mózgu, polepsza zdolność myślenia, ułatwia przyswajanie wiadomości

- zapobiega wypadaniu włosów, poprawia ich porost

- łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego, dlatego też stosuje się go w leczeniu alkoholizmu.

 

Stosowanie i dawkowanie

Pyłek może być stosowany przez cały rok codziennie, natomiast aby osiągnąć pożądane efekty kuracja pyłkowa powinna trwać co najmniej jeden miesiąc. Często zaleca się kurację wiosną (gdy organizm jest osłabiony)oraz jesienią (w celu uodpornienia na przeziębienia). Przyjmuje się wtedy preparat przez 2-3 miesiące, potem należy zrobić przerwę tej samej długości i kurację powtórzyć.

Pyłek należy spożywać kwadrans przed posiłkiem w dawce 20-30 gramów dziennie dla osoby dorosłej (1 łyżeczka to 5g pyłku). W przypadku dzieci zaleca się 1 łyżeczkę dziennie. W przypadku pyłku w formie naturalnej (obnóża) należy zmieszać go z płynem (woda, sok) lub płynnym miodem na pół godziny przez spożyciem.

 

Przeciwwskazania

Zaleca się ostrożność osobom uczulonym na pyłki roślinne, ponieważ po zażyciu mogą wystąpić stany alergiczne (zaczerwienienie spojówek, pokrzywka i obrzęk warg, zaburzenia układu pokarmowego tj. wzdęcia, bóle w okolicy brzucha, nudności, zgaga). Inne przeciwwskazania do terapii pyłkowej to pyłkowica, astma oskrzelowa atopowa, schorzenia nowotworowe gruczołu krokowego, ciężkie uszkodzenie nerek, początkowy okres ciąży, skłonność do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

 

Opracowano na podstawie: „Zdrowie i apiterapia”, nr. 1(2)/2011 oraz „Leczenie miodem” B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Polski Związek Pszczelarski, Warszawa 1998 r.

Źrodło: www.planetapszczol.pl

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież