Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
slide3.jpg
slide1.jpg
slide2.jpg
marzec 2024
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sonda

Jak oceniasz pracę Zarządu Regionalnego Związku Pszczelarzy w Siedlcach w związku z kończącą się kadencją

Bardzo dobrze - 53.8%
Dobrze - 38.5%
Średnio - 7.7%
Źle - 0%
Bardzo źle - 0%

oddanych głosów: 13
The voting for this poll has ended on: 21 Mar 2016 - 11:25

Licznik odwiedzin

626890
Dzisiaj
Wczoraj
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie wizyty
40
126
4608
6733
626890
Twoje IP: 107.173.63.235

Odmiany miodu

Prezentujemy odmiany miodu, jego komponenty i preparaty.

Miody odmianowe

Według polskiej normy rozróżnia się trzy typy miodu:

 1) miód nektarowy, wytwarzany z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych;

 2) miód spadziowy, wytworzony ze spadzi zebranej z pędów roślin,

 3) miód nektarowo-spadziowy, wytworzony przez pszczoły częściowo z nektaru, a częściowo ze spadzi.

Polska norma wyróżnia ponadto następujące odmiany miodu:

 - nektarowy rzepakowy,

 - nektarowy akacjowy,

 - nektarowy lipowy,

 - nektarowy gryczany,

 - nektarowy wrzosowy,

 - nektarowy wielokwiatowy,

 - nektarowo-spadziowy,

 - spadziowy ze spadzi liściastej,

 - spadziowy ze spadzi iglastej.

 

Na mniejszą skalę otrzymywane są także odmianowe miody nektarowe zbierane przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, w tym roślin leczniczych. Otrzymuje się je wszędzie tam, gdzie większe obszary w okolicy pasiek są obsiane roślinami jednego gatunku, a miód pozyskiwany jest zaraz po zakończeniu ich kwitnienia. Z ważniejszych należy wymienić: tymiankowy, szałwiowy, macierzankowy, nostrzykowy, mniszkowy, miętowy, malinowy, kasztanowy, lawendowy, koniczynowy, walerianowy i z drzew owocowych.

 

Miodowe komponenty

Cennymi właściwościami leczniczymi odznaczają się miodowe komponenty, zwane ziołomiodami. Produkty te, wytworzone przez pszczoły z syropu cukrowego i wyciągów ziołowych, odznaczają się większą skutecznością leczniczą od miodów odmianowych, często także lepszym smakiem i aromatem. Do bardziej znanych miodowych komponentów tej grupy zalicza się ziołomiody: głogowy, sosnowy, świerkowy, rumiankowy, tymiankowy, pokrzywowy, nagietkowy, aloesowy i aroniowy.

Do miodowych komponentów zaliczyć należy także miody ziołowe, które otrzymuje się przez podawanie pszczołom roztworu miodu pszczelego z dodatkiem surowców roślinnych. Przez odpowiednie łączenie miodów z produktami roślinnymi, na przykład miodu nektarowego ze świeżym sokiem brzozowym (Betulamel), otrzymuje się miodowe komponenty o wysokich walorach leczniczych.

 

Preparaty

Często spotykaną formą preparatów są połączenia miodu nektarowego z innymi produktami pszczelimi, takimi jak pyłek kwiatowy, propolis i mleczko pszczele. Oto kilka przykładów: miód pszczeli z pyłkiem kwiatowym (5% pyłku kwiatowego w miodzie), meliprop (miód z dodatkiem 1% wyciągu propolisowego), miód z mleczkiem pszczelim (0,8% mleczka pszczelego w miodzie) oraz melipropolen (mieszanina 4,3% pyłku kwiatowego, 0,4% propolisu i 0,3% mleczka pszczelego w miodzie).

 

Poza tym produkowane są miody nektarowe z dodatkiem 1% koncentratów ziołowych. Należą do nich: miód z melisą, miód z aronią, miód z podbiałem, miód z lukrecją i miód z pokrzywą. Wytwarzane są również miody lecznicze w postaci płynnej, takie jak miód pszczeli podbiałowy, miód pszczeli koperkowy i miód pszczeli prawoślazowy oraz syropy z miodem pod nazwą Apipulmol i Apitussic.

 

Z innych preparatów warto wymienić miód aloesowy z aronią (Mel Aloe cum Aroniae) oraz miód pszczeli nektarowy z sokiem jeżówki purpurowej (Mel cum succus Echinacae).

Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia

Przedruk za zezwoleniem autora.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież